I Röhsska museets samling av östasiatiska föremål ingår tre större skulpturer av Buddha. Dessa skulpturer kom till museet i början av 1900-talet och har varit utställda sedan dess. I samband med en renovering och ombyggnad av museets utställningar har de tre skulpturerna av Buddha undersökts. Syftet med undersökningarna var att dokumentera skulpturernas konstruktion med röntgen och att analysera de olika lagren av färg, lack och förgyllning som utgör ytskiktet på skulpturerna. Detta gjordes för att få en större förståelse för hur statyerna ska kunna ställas ut och bevaras på ett så bra sätt som möjligt.
Röntgenundersökning visade att träkonstruktionen hos alla tre Buddhaskulpturer var urholkade i huvud, torso och bål. Bakom de målade och skulpterade ögonen i ansiktet på alla tre Buddhastatyer upptäcktes pärlformade objekt med högre densitet. Dessa objekt går inte att identifiera från utsidan, men ser ut att representera skulpturens pupiller eller ögonglober.
Dessutom identifierades på röntgenbilderna från en av buddhastatyerna minst tre mynt inuti hålrummet i bålen på skulpturen. Tillsammans med mynten fanns även ett okänt objekt som tolkades vara en liten bit av en bivaxkaka.
Undersökningarna av skulpturernas ytskikt visade att närmast träet låg en textilväv med flera lager av grundering samt tre lager lack, varav ett lager med synliga pigmentkorn av cinnober. Förgyllningen visades bestå av bladguld som stötts till pulver i fuktig lack, helt enligt den vedertagna hantverkstraditionen.
I knät på en av de större skulpturerna är en mindre träskulptur som representerar Buddha som barn placerad. Denna är klädd i en textil broderad med metalltråd. Analys med μXRF visade att metalltråden bestod av guld.